Tips voor het nieuwe schooljaar!

Het nieuwe schooljaar gaat weer van start! Om jou hier helemaal op voor te bereiden hebben we hieronder 5 geweldige tips voor je om dit jaar goed te beginnen.

Een opgeruimde kamer geeft je rust

Wanneer je gaat leren voor een toets of je huiswerk aan het maken bent is het belangrijk dat je niet afgeleid wordt door dingen om je heen. Een schone werkplek is hiervoor essentieel! Het opruimen van je kamer is enorm belangrijk om rust te creëren in je hoofd. Niet alleen zorg je er zo voor dat je je stukken beter kunt concentreren op je werk, het vermindert daarnaast ook stress. Zorg daarom voor het leren dat je kamer opgeruimd is. Lukt dit niet? Zoek dan naar een andere plek zoals een bibliotheek of een school om te werken.

Maak een eenvoudige to-do lijst

Een to-do lijst helpt je structuur aan brengen bij het leren. Ook geeft het je inzicht in hoeveel werk je nog te doen hebt. Zorg dat wanneer je een to-do lijst maakt je deze eenvoudig houdt! Vaak werkt een to-do lijst die je met pen en papier maakt beter dan wanneer je bijvoorbeeld een app gebruikt. Een to-do lijst kun je gebruiken om een vak op te knippen in verschillende onderwerpen die je moet beheersen. Zo kun je afvinken wat je goed afgaat en waar je nog extra voor moet oefenen.

Eet een gezonde snack voor het leren

Het is belangrijk om voldoende energie te hebben voordat je aan het leren begint. Wanneer je voor het leren wat eet, kun je je beter focussen op het werk en zal je minder snel als afleiding gaan eten tijdens het leren. Ga alleen niet snoepen! Dit zorgt er namelijk voor dat je alleen maar nog meer trek hebt om te snoepen terwijl je je juist wilt concentreren op je werk.

Neem af en toe een pauze

Niemand heeft een concentratieboog waarbij je urenlang aan een stuk goed kan blijven leren. Rust nemen is belangrijk om er voor te zorgen dat je de stof goed opneemt en het maakt het leren minder vervelend en stressvol. Plan van tevoren in op welk moment je een rustmoment neemt (bijvoorbeeld na een aantal taken van je to-do lijst). Zo kun je hiernaar toe werken en weet je precies waar je gebleven bent als je het na je pauze weer oppakt.

Leer samen met iemand

Samen met iemand anders leren maakt het leren niet alleen leuker, maar ook effectiever. Wanneer je namelijk je lesstof uitlegt aan een ander zorgt het ervoor dat je het zelf ook nog een extra goed opslaat. Je kunt dit doen met een vriend of vriendin, of door het nemen van bijles of huiswerkbegeleiding. Dit zorgt er voor dat je niet meer vastloopt bij het maken van je huiswerk en je steeds verder kunt met de lesstof zonder ergens te lang blijven hangen.